Kolejny lekki krem do kolekcji przepisów. Mnie smakował bardziej ten z groszku a Mężowi z kolei ten kukurydziany. Polecam spróbować każdego.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 1 i 1/2 litra bulionu
- gałka muszkatołowa
- imbir
- sól
Kukurydzę wrzucamy do bulionu gotujemy 10 min.
Całość blenderujemy. Nie wiem czy tylko ja mam taki problem czy tak ogólnie bywa, ale skórki s kukurydzy nie dały się rozdrobnić.
Drażniła mnie ta konsystencja więc przelałam krem przez siko i pozbyłam się ich.
Przyprawiamy do smaku gałką i imbirem.
Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub zagryzać bułką ;)
super konsystencja!
OdpowiedzUsuńprosta, świetna zupa! takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, trochę mi przypomina zupę z dyni :) Kremu z kukurydzy nigdy nie jadłam i koniecznie muszę spróbować :):)
OdpowiedzUsuńja też robiłam pierwszy raz :) jest pycha!
Usuń