sobota, 21 marca 2015

Sernik z brzoskwiniami






Ostatnio po moim debiucie z sernikiem bananowo karmelowym klik obiecałam że będzie więcej tego pysznego ciasta na blogu! Dzisiaj przy okazji zbliżających się świąt Wielkiej Nocy wrzucam przepis na sernik z brzoskwiniami.

Składniki na kruchy spód:
  • 5 żółtek
  • 250g masła 
  • 3 szklanki* mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego 
  • 3 jajka
  • 125g masła
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków

Dodatkowo:
  • 5 białek
  • 1 puszka brzoskwiń (800g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
składniki w temp. pokojowej
*szklanka 250ml

Przygotowanie ciasto kruche:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta.
Można zrobić to za pomocą malaksera.

Kulę dzielimy na mniejszą 1/4 ciasta i większą 3/4 ciasta. Obie wkładamy do zamrażalnika.

Przygotowanie masa serowa:
W misie malaksera utrzeć masło z cukrem pudrem.  Do uzyskania jasnej puszystej konsystencji. Wbijać po jednym jajku cały czas ucierając. Porcjami dodawać twarogu i proszek budyniowy cały czas miksując.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce na grubych oczkach większą kulę ciasta. Lekko dociskamy i podpiekamy ok 10 min w piekarniku 180st C.

Wyciągamy i wylewamy na ciasto masę serową.
Ubijamy na sztywną pianę białka i stopniowo dodajemy cukier puder.
Na masę serową wykładamy pokrojone w paski brzoskwinie.

Następnie nakładamy pianę białkową i ścieramy mniejszą kulę ciasta.

Wkładamy do piekarnika 180st C piec około 1-1,5h.

Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień.





Inspiracją były MW.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz