Składniki na kruchy spód:
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 125g masła
- 1 opakowanie budyniu bez cukru
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
Dodatkowo:
- 5 białek
- 1 puszka brzoskwiń (800g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
składniki w temp. pokojowej
*szklanka 250ml
Przygotowanie ciasto kruche:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta.
Można zrobić to za pomocą malaksera.
Kulę dzielimy na mniejszą 1/4 ciasta i większą 3/4 ciasta. Obie wkładamy do zamrażalnika.
Przygotowanie masa serowa:
W misie malaksera utrzeć masło z cukrem pudrem. Do uzyskania jasnej puszystej konsystencji. Wbijać po jednym jajku cały czas ucierając. Porcjami dodawać twarogu i proszek budyniowy cały czas miksując.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce na grubych oczkach większą kulę ciasta. Lekko dociskamy i podpiekamy ok 10 min w piekarniku 180st C.
Wyciągamy i wylewamy na ciasto masę serową.
Ubijamy na sztywną pianę białka i stopniowo dodajemy cukier puder.
Na masę serową wykładamy pokrojone w paski brzoskwinie.
Następnie nakładamy pianę białkową i ścieramy mniejszą kulę ciasta.
Wkładamy do piekarnika 180st C piec około 1-1,5h.
Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień.
Inspiracją były MW.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz