poniedziałek, 23 marca 2015

Pasta twarogowa z warzywami i kiełkami rzodkiewki


Sobotnie śniadania są zawsze przyjemnością bez pośpiechu. Niestety rzadko możemy sobie na nie pozwolić.. Jednak w ten weekend nam się udało. Pyszna pasta na bazie twarogu z dodatkiem pomidora i ogórka całość uwieńczona kiełkami a wszystko to na pełnoziarnistej bułce.
Jest to jeden z licznych serowych smaków mojego dzieciństwa - mamcia bardzo często robiła nam takie twarożki na swojskim babcinym twarogu z aromatycznymi pomidorami z grządki i świeżą zieloną cebulką.. Ach..

Składniki:

  • kostka twarogu półtłustego
  • ok. 3 łyżki śmietany 12% (można zastąpić jogurtem)
  • 1 duży pomidor
  • 2 ogórki gruntowe
  • sól i pieprz świeżo zmielone do smak



Pomidora i ogórka kroimy w niewielką kostkę.
Do miski wrzucamy warzywa i pokruszony twaróg. I stopniowo dodajemy śmietanę aż pasta uzyska odpowiednią konsystencję (nie powinna być zbyt rzadka).
Doprawiamy do smaku.

Pastę nakładamy na bułki nakładamy kiełki i i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz