sobota, 21 marca 2015

Babka kokosowo pomarańczowa



Babka nie należy do najlżejszych bo jest na bazie oleju. Jednak mnie się wydaje że nie jest bardzo zbita ;) Z dodatkiem wiórek kokosa i pachnąca pomarańczą. Idealna do kwaki i na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 100g wiórek kokosowych
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • skóra otarta z jednego pomarańcza
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

Mąkę wymieszać z proszkiem i wiórkami.

Do misy miksera wlać olej, ekstrakt, dodać cukier i miksować. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując.

Do masy dodać 1/3 mąki i 1/2 mleka wymieszać drewnianą łyżką. Wyspać kolejną 1/3 porcję mąki i mleka. Wymieszać wsypać resztę mąki wymieszać. Dodać skórkę otartą z pomarańczy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika 180st C na około godzinę. Pieczemy do "suchego patyczka".

Ostudzoną babkę polewamy lukrem. Cukier należy wymieszać z cytryną. Dodawać ją po jednej łyżce aż lukier będzie odpowiednio gęsty.




1 komentarz: