Babka nie należy do najlżejszych bo jest na bazie oleju. Jednak mnie się wydaje że nie jest bardzo zbita ;) Z dodatkiem wiórek kokosa i pachnąca pomarańczą. Idealna do kwaki i na wielkanocny stół.
Składniki:
- 100g wiórek kokosowych
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- skóra otarta z jednego pomarańcza
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
Mąkę wymieszać z proszkiem i wiórkami.
Do misy miksera wlać olej, ekstrakt, dodać cukier i miksować. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Do masy dodać 1/3 mąki i 1/2 mleka wymieszać drewnianą łyżką. Wyspać kolejną 1/3 porcję mąki i mleka. Wymieszać wsypać resztę mąki wymieszać. Dodać skórkę otartą z pomarańczy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika 180st C na około godzinę. Pieczemy do "suchego patyczka".
Ostudzoną babkę polewamy lukrem. Cukier należy wymieszać z cytryną. Dodawać ją po jednej łyżce aż lukier będzie odpowiednio gęsty.
Uwielbiam takie ciasta :) Super połączenie.
OdpowiedzUsuń