Pyszne chrupiące ciastka owsiane! Dobra przekąska w ciągu dnia, doskonale nadaje się do kawki czy mleka. Spróbujcie koniecznie.
Składniki ok. 30 sztuk:
- 1 szklanka* mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 szklanki* otrębów owsianych
- 1/2 szklanki* płatków owsianych górskich
- 3 kopiaste łyżki cukru dark muscovado
- 3/4 szklanki* cukru pudruo
- 1 jajko
- 200g masła w temp. pokojowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
*szklanka 200ml
Masło ubić w misie miksera z cukrem, dodać muscovado. Następnie jajko.
Odstawiamy mikser. Dorzucamy kolejne składniki i zagniatamy ciasto. Gdy się połączą formujemy ciasteczka. Moje miały wielkość orzecha włoskiego. Potem je lekko rozpłaszczyłam.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w około 2 cm odstępach. Ciastka sporo wyrosną. Pieczemy 180 st ok 14-17 min. aż się lekko zarumienią.
Inspiracją był przepis Doroty z MW
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz