poniedziałek, 9 marca 2015

Chrupiące ciastka owsiane



Pyszne chrupiące ciastka owsiane! Dobra przekąska w ciągu dnia, doskonale nadaje się do kawki czy mleka. Spróbujcie koniecznie.

Składniki ok. 30 sztuk:

  • 1 szklanka* mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki* otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki* płatków owsianych górskich
  • 3 kopiaste łyżki cukru dark muscovado
  • 3/4 szklanki* cukru pudruo
  • 1 jajko
  • 200g masła w temp. pokojowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

*szklanka 200ml
Masło ubić w misie miksera z cukrem, dodać muscovado. Następnie jajko.

Odstawiamy mikser. Dorzucamy kolejne składniki i zagniatamy ciasto. Gdy się połączą formujemy ciasteczka. Moje miały wielkość orzecha włoskiego. Potem je lekko rozpłaszczyłam.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w około 2 cm odstępach. Ciastka sporo wyrosną. Pieczemy 180 st ok 14-17 min. aż się lekko zarumienią.

Inspiracją był przepis Doroty z MW



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz