wtorek, 3 marca 2015

Bananowy sernik na kukurydzianym spodzie z domowym sosem karmelowym






Pierwszy sernik który się udał! Sukces! I do tego jaki smaczny -  banany i karmel doskonały duet wszech czasów i jeszcze w tym wszystkim sernik. Rozkosz dla podniebienia ;)

Sos karmelowy jest domowej roboty szybki i prosty powstaje na bazie skarmelizowanego cukru.
Sernik jest prosty w przygotowaniu.


Składniki:

  • 800g twarogu sernikowego (użyłam President)
  • 205 ml=1 szklanka śmietanki 18%
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 3 jajka
  • 2 banany
  • 1 szklanka cukru


Składniki na spód:

  • 1 opakowanie płatków kukurydzianych
  • 80g masła


Składniki na sos karmelowy:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki 18%
Składniki na tortownicę 25 cm.

SPÓD
Malakserem rozdrabniamy płatki tak aby miały konsystencję mokrego piasku.
Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy do płatków. Wszystko miksujemy aby spód miał konsystencję mokrego piasku.

Wysypujemy na tortownicę, równomiernie ugniatamy ja zrobiłam to ręką i gotowe. Teraz ciasto sernikowe.

MASA SERNIKOWA
Do misy wrzucamy banany oraz cukier. Blenderem rozdrabniamy aby miały konsystencję musu. Mogą zostać jakieś kryształki cukru nie przejmujcie się tym :)

Do bananów dodajemy twaróg i delikatnie na wolnych obrotach miksujemy.
Wbijamy po jednym jajku, wsypujemy proszek budyniowy na końcu wlewamy śmietankę.

Krótko miksujemy aż składniki się połączą i wylewamy na spód kukurydziany.

Na spód piekarnika kładziemy naczynie z wodą ( ja położyłam na najniższy poziom naczynie żaroodporne).

Sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 195 st i pieczemy około 60 min. Takie informacje znalazłam szukając przepisu na sernik. Jako że mój piekarnik jest stary i dziwny - rządzi się swoimi prawami mój sernik piekłam prawie dwie godziny - ale się udało ;) 

Sprawdzamy czy jest gotowy patyczkiem. Gdy będzie na nim rzadkie ciasto znaczy że jeszcze nie pora gdy będą "ziarenka" sernik gotowy!

Zostawiamy w uchylonym piekarniku aż wystygnie.

Polewamy sosem.

Sernik jest najpyszniejszy dopiero następnego dnia :)

SOS KARMELOWY
Na rozgrzaną patelnię (suchą) wrzucamy cukier. Na wolnym ogniu rozgrzewamy aż będzie cały płynny. Dolewamy śmietankę (uwaga może buchnąć ;) i czekamy aż się połączą. Delikatnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz