czwartek, 12 marca 2015

Dorada z sosem musztardowo-miodowym




Staram się żeby chociaż raz w tygodniu znalazła się ryba w naszym obiadowym menu. Zazwyczaj jest to sobota albo niedziele kiedy jemy w domu. Bo na co dzień obiady są robione na wynos i jemy w pracy.. A odgrzewana ryba nie jest najlepsza..

Dorwałam w sklepie doradę podałam z pysznym sosem i sałatką.

Składniki:
  • 2 świeże dorady
  • 2 plasterki masła
  • przyprawy: do ryby, czosnek granulowany
  • sos z cytryny
Sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżki musztardy (użyłam chrzanowej)
  • 2 łyżki oliwy
Sałatka:
  • mix sałat z roszponką
  • 8 rzodkiewek
  • 8 pomidorków koktajlowych

Rybę umyć, przyprawić, skropić sokiem z cytryny do środka każdej włożyć plasterek masła.
Włożyć do piekarnika 180st C na około 20 min. Gdy nie będziecie pewni czy jest dobra wyjmijcie i spróbujcie kawałek :)

Pomidorki i rzodkiewki pokroić na ćwiartki. Wymieszać z sałatami.

Składniki na sos wymieszać. Jeśli będzie zbyt ostry dodajcie więcej miodu.

Składniki wykładamy na talerz i obiad gotowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz