Na stół powraca ukochany łosoś :) Tym razem w połączeniu z dynią. Muszę przyznać że jest to moje pierwsze spotkanie z tym pomarańczowym warzywem i fanką niestety nie zostanę... Jako dodatek do tego łososia jest bardzo dobra jednak zupa krem.. Chyba zbyt mdłe by to dla mnie było. Polecam jednak wypróbować to połączenie.
Składniki;
- 400g łososia (filet)
- papryka słodka mielona (ok. 1 i 1/2 łyżeczki)
- papryka ostra mielona (ok. 3/4 łyżeczki)
- sól
- 1/2 limonki
- olej rzepakowy
- 300g dyni
- 2-3 plasterki papryczki chilli
- 4 plasterki świeżego imbiru
Łososia dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym - pokroić na 4 kawałki, przyprawić paprykami i solą. Polać sokiem z limonki i smażyć z obu stron ok 2-3 min na każdą - jeśli będzie więcej łosoś zrobi się wiórowaty.
Dynię obrać i ugotować. Za pomocą blendera dokładnie zmiksować wraz z imbirem i papryczką.
Puree dyniowe wyłożyć na talerz na to ułożyć łososia i zajadać.
Doskonale komponują się pieczone ziemniaczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz