wtorek, 30 września 2014

Łosoś paprykowy na puree dyniowym



Na stół powraca ukochany łosoś :) Tym razem w połączeniu z dynią. Muszę przyznać że jest to moje pierwsze spotkanie z tym pomarańczowym warzywem i fanką niestety nie zostanę... Jako dodatek do tego łososia jest bardzo dobra jednak zupa krem.. Chyba zbyt mdłe by to dla mnie było. Polecam jednak wypróbować to połączenie.

Składniki;

  • 400g łososia (filet)
  • papryka słodka mielona (ok. 1 i 1/2 łyżeczki)
  • papryka ostra mielona (ok. 3/4 łyżeczki)
  • sól
  • 1/2 limonki
  • olej rzepakowy



  • 300g dyni
  • 2-3 plasterki papryczki chilli
  • 4 plasterki świeżego imbiru


Łososia dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym - pokroić na 4 kawałki, przyprawić paprykami i solą. Polać sokiem z limonki i smażyć z obu stron ok 2-3 min na każdą - jeśli będzie więcej łosoś zrobi się wiórowaty.

Dynię obrać i ugotować. Za pomocą blendera dokładnie zmiksować wraz z imbirem i papryczką.

Puree dyniowe wyłożyć na talerz na to ułożyć łososia i zajadać.

Doskonale komponują się pieczone ziemniaczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz