czwartek, 2 lipca 2015

Placek cebulowy z sosem BBQ



Przeglądając ostatnio kuchnię Lidla natknęłam się przez przypadek na placek cebulowy. Zdjęcie oczywiście bardzo apetyczne, przepis prosty więc czemu nie. Myślę że blacha takiego placka starczy dla całej rodzinki a dla dwojga to spokojnie na dwa dni ;)

Spróbujcie a nie pożałujecie. Przepis z moimi modyfikacjami. Wyśmienicie smakuje z sosem BBQ ale sos czosnkowy też będzie dobry!

Składniki na ciasto:

  • 30g świeżych drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • 80ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 230ml wody
  • 2 łyżki oliwy


Składniki na nadzienie:

  • 4 cebule białe
  • 4 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200ml kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 100g pokrojonej w kostkę polędwicy sopockiej
  • 50g potartego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku


Pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem aż się rozpuszczą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętość u mnie 15 min.

Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy wgłębienie zalewamy drożdżami i energicznie wyrabiamy ciasto stopniowo zalewając wodą, dodajemy także oliwę.

Wkładamy do jakiegoś naczynia (u mnie duża miska) odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie u mnie 45 min w oryginale 1,5h.

Cebule kroimy w krążki i szklimy na oleju razem z posiekanymi ząbkami czosnku.

Jajka roztrzepujemy dodajemy śmietanę, szynkę i posiekany drobno koperek. Dorzucamy ser i przyprawiamy. Na końcu dodajemy ostudzoną cebulę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy równomiernie na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy jeszcze na 10 min aż wyrośnie. Wylewamy farsz i wkładamy do piekarnika 180 st C na jakieś 45 min.

Można podawać z sosem BBQ lub czosnkowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz