Przeglądając ostatnio kuchnię Lidla natknęłam się przez przypadek na placek cebulowy. Zdjęcie oczywiście bardzo apetyczne, przepis prosty więc czemu nie. Myślę że blacha takiego placka starczy dla całej rodzinki a dla dwojga to spokojnie na dwa dni ;)
Spróbujcie a nie pożałujecie. Przepis z moimi modyfikacjami. Wyśmienicie smakuje z sosem BBQ ale sos czosnkowy też będzie dobry!
Składniki na ciasto:
- 30g świeżych drożdży
- 1/2 kg mąki
- 80ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 230ml wody
- 2 łyżki oliwy
Składniki na nadzienie:
- 4 cebule białe
- 4 cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 200ml kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 100g pokrojonej w kostkę polędwicy sopockiej
- 50g potartego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem aż się rozpuszczą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętość u mnie 15 min.
Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy wgłębienie zalewamy drożdżami i energicznie wyrabiamy ciasto stopniowo zalewając wodą, dodajemy także oliwę.
Wkładamy do jakiegoś naczynia (u mnie duża miska) odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie u mnie 45 min w oryginale 1,5h.
Cebule kroimy w krążki i szklimy na oleju razem z posiekanymi ząbkami czosnku.
Jajka roztrzepujemy dodajemy śmietanę, szynkę i posiekany drobno koperek. Dorzucamy ser i przyprawiamy. Na końcu dodajemy ostudzoną cebulę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy równomiernie na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy jeszcze na 10 min aż wyrośnie. Wylewamy farsz i wkładamy do piekarnika 180 st C na jakieś 45 min.
Można podawać z sosem BBQ lub czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz