czwartek, 30 lipca 2015

Sernik z musem mango




Dzisiaj światowy dzień sernika więc trzeba sernik zjeść :) A jako że jest to ciasto które mi się chyba nigdy nie znudzi zapraszam na kolejny przepis. Tym razem bardziej owocowo - sernik z musem mango.

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (drobnego do wypieków)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 1 całe i 1/2 opakowania proszku budyniowego


Mus mango:

  • 1 owoc mango
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

W misie umieszczamy serek mascarpone i dodając porcjami cukier miksujemy ok 3 minuty (cukier może być dalej wyczuwalny).

Następnie porcjami dodajemy ser twarogowy. Wbijamy po jednym jajku i dodajemy łyżkę mąki cały czas miksując.

Nie miksujemy zbyt długo żeby sernik nie nabrał zbyt dużo powietrza. Masę sernikową wlewamy do tortownicy (ja spód wyłożyłam papierem do pieczenia) i pieczemy w temp. 160 st ok. 1-1,5h jest to zależne od piekarnika.


Mus:
Mango obieramy i miksujemy na gładki mus.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy aż napęcznieje. Następnie zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aby nie było grudek.

Mieszamy żelatynę z mango i zostawiamy aż stężeje w lodówce. Następnie na ostudzony sernik nakładamy równomiernie mus.

Sernik najlepiej smakuje następnego dnia ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz