sobota, 4 lipca 2015

Babeczki z czereśniami



Owoce sezonowe w tym roku zdecydowanie bardziej wykorzystałam do wypieków niż w zeszłym roku ;) Truskawki było u nas w lodówce codziennie.. I oczywiście dalej nie mamy ich dość niestety sezon powoli dobiega końca. Nadal jeszcze można dostać soczyste i słodziutkie czereśnie. I to właśnie z tymi pysznymi owocami dziś przepis na babeczki ;) 

Składniki:
  • 140g masła
  • 2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 kopiate łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki ekstraktu miętowego (opcjonalnie)
  • miseczka wydrylowanych czereśni

Masło ucieramy z cukrem do białości.
Dodajemy jajka po jednym miksując do połączenia składników.

Do masy dodajemy mąkę i sodę następnie jogurt i ekstrakt.

Formy do muffinek (używam silikonowych ich nie trzeba wykładać papilotkami)  wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierz układamy wydrylowane wiśnie i lekko dociskamy.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C ok 30 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz