Składniki:
- 140g masła
- 2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 kopiate łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki ekstraktu miętowego (opcjonalnie)
- miseczka wydrylowanych czereśni
Masło ucieramy z cukrem do białości.
Dodajemy jajka po jednym miksując do połączenia składników.
Do masy dodajemy mąkę i sodę następnie jogurt i ekstrakt.
Formy do muffinek (używam silikonowych ich nie trzeba wykładać papilotkami) wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierz układamy wydrylowane wiśnie i lekko dociskamy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz