środa, 29 lipca 2015

Jogurtowe placuszki z jagodami / Jagodowe pancakes




Borówki i jagody dalej można dostać prawie w każdym warzywniaku czy na targowisku. Dzisiaj placuszki z jagodami na bazie jogurtu naturalnego :)

Składniki na ok. 10szt:

  • 1 szklanka mąki
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (można użyć więcej/mniej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki jagód (mogą być także borówki)


Wszystkie składniki na placuszki mieszamy w misce do połączenia składników.

Odstawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy jagody i mieszamy delikatnie.

Pieczemy aż do zarumienienia z każdej strony. Jeżeli patelnia przywiera każdą porcję smażymy na odrobinie tłuszczu :)

Najlepsze z cukrem pudrem, można użyć syropu klonowego lub zajadać bez dodatków ;) Dobre na ciepło i na zimno również!




2 komentarze:

  1. Bardzo smaczne. Pierwsze placki zrobiłam z bananami, bo miałam je pod ręką. Dziś wypróbowałam z jagodami. Obie wersje bardzo mi smakowały.
    Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam.Ola

    OdpowiedzUsuń