Borówki i jagody dalej można dostać prawie w każdym warzywniaku czy na targowisku. Dzisiaj placuszki z jagodami na bazie jogurtu naturalnego :)
Składniki na ok. 10szt:
- 1 szklanka mąki
- 400g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru trzcinowego (można użyć więcej/mniej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szklanki jagód (mogą być także borówki)
Wszystkie składniki na placuszki mieszamy w misce do połączenia składników.
Odstawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy jagody i mieszamy delikatnie.
Pieczemy aż do zarumienienia z każdej strony. Jeżeli patelnia przywiera każdą porcję smażymy na odrobinie tłuszczu :)
Najlepsze z cukrem pudrem, można użyć syropu klonowego lub zajadać bez dodatków ;) Dobre na ciepło i na zimno również!
Bardzo smaczne. Pierwsze placki zrobiłam z bananami, bo miałam je pod ręką. Dziś wypróbowałam z jagodami. Obie wersje bardzo mi smakowały.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
Pozdrawiam.Ola
Cieszę się że smakowały :)
OdpowiedzUsuń