środa, 8 lipca 2015

Biszkopt z galaretką i truskawkami






To już chyba na pożegnanie tegorocznego sezonu truskawkowego. Przepis na szybki i pyszny biszkopt z truskawkami zalanymi galaretką. Lekkie ciasto doskonałe na upały.


Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy po jednej łyżce cukru następnie dorzucamy po jednym żółtku.

Odstawiamy mikser i delikatnie i powoli mieszając dodajemy po jednej łyżce mąki oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaną masę wylewamy na blaszkę (u mnie 20cmx35cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika 180St C na jakieś 20 min ( do suchego patyczka) w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika bo ciasto opadnie.

Galaretki rozpuszczamy ja w przepisie na opakowaniu.

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy na ostudzonym biszkopcie. 

Gdy galaretka zacznie tężeć (nie może być wodnista bo wsiąknie w ciasto) zalewamy ciasto i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.



2 komentarze:

  1. Ciasto pycha. Biszkopt wyszedł mi cudowny. Tylko następnym razem dodam trochę więcej cukru , bo za mało słodki - jak dla mnie.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń