sobota, 1 sierpnia 2015

Risotto pomidorowe



Przepis pochodzi z książki Ani Starmach :) Już dużo razy się do niego zabierałam ale jakoś nigdy do realizacji nie doszło. Jako że jemy głównie na wynos sprawa nie była prosta gdyż risotto do odgrzewania się nie nadaje. Przepis jest lekko zmodyfikowany a risotto pyszne ;)

Składniki:

  • 200g ryżu arborio
  • 1l buliony warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40g tartego sera użyłam starego olędra
  • sól, pieprz, oregano bazylia

Sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów pelati
  • bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz


Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Po chwili dzielimy na pół i jedną połowę zdejmujemy z patelni. Do pozostałej cebuli dodajemy odsączone z zalewy pomidory.
Przyprawiamy ziołami i chwilę gotujemy.

Zalewę wlewamy do bulionu.

Drugą połowę cebuli wrzucamy na kolejną patelnię dorzucamy ryż i podsmażamy minutę.
Do podsmażonego ryżu dodajemy chochlę buliony gdy wywar się wchłonie dodajemy kolejną do wyczerpania.

Gdy ryż będzie gotowy (ok.15-17 min.) dodajemy sos pomidorowy i gotujemy jeszcze kilka minut. Zaraz przed podaniem dodajemy ser i mieszamy. Podajemy na ciepło i od razu gdyż jak mówiłam potrawa nie nadaje się do odgrzewania :)





2 komentarze: