niedziela, 30 sierpnia 2015

Spaghetti z świeżymi pomidorami





Włoską kuchnię uwielbiam!! Makaronami chyba nigdy się nie najem na tyle żeby mieć ich dość, dziś banalnie prosty przepis o niebanalnym smaku. I z dużą ilością ziół. Włoskie klimaty pełną parą. Korzystając oczywiście z polskich świeżutkich pomidorów.

Składniki:

  • 250g makaronu spaghetti 
  • 5 dużych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża liść suszonego oregano, bazylii, majeranku
  • sól, pieprz
  • potarty twardy ser typu parmezan
  • olej



Spaghetti gotujemy al dente,

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju.
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić w kawałki i wrzucić na patelnię z cebulą.

Pomidory posypujemy suszonymi ziołami i dusimy na małym ogniu aż większość wody odparuje. Dodajemy wymieszany z 50ml wody koncentrat i całość jeszcze dusimy.

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gęstego sosu dodajemy makaron mieszamy i podajemy z potartym serem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz