sobota, 5 września 2015

Ciasto kruche z borówkami i waniliową pianką





Sezon borówkowy zmierza już ku końcowi więc warto jeszcze jakieś wypieki zrobić ;)
Dzisiaj polecam klasyczne kruche z borówkami i pianką - zawsze się udaje i jest smaczne. Idealne do weekendowej kawy czy herbaty.

Składniki na spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Pianka:
  • 1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego bez cukru
  • 5 białek 
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
  • cukier puder
  • 500g borówek
  • listki świeżej mięty


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą kulę. Wsadzamy na 20 min do lodówki.
Następnie wykładamy ciasto równomiernie na spód blachy (20 x 35) i podpiekamy 10 min w temp 190st C.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Następnie proszek budyniowy.

Pianę rozkładamy na podpieczony spód na wierzch wysypujemy borówki i pieczemy w temp 190st C ok. 40 min.

Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżą miętą przed podaniem ;)




2 komentarze: