Sezon borówkowy zmierza już ku końcowi więc warto jeszcze jakieś wypieki zrobić ;)
Dzisiaj polecam klasyczne kruche z borówkami i pianką - zawsze się udaje i jest smaczne. Idealne do weekendowej kawy czy herbaty.
Składniki na spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200g zimnego masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
Pianka:
- 1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego bez cukru
- 5 białek
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- cukier puder
- 500g borówek
- listki świeżej mięty
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą kulę. Wsadzamy na 20 min do lodówki.
Następnie wykładamy ciasto równomiernie na spód blachy (20 x 35) i podpiekamy 10 min w temp 190st C.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Następnie proszek budyniowy.
Pianę rozkładamy na podpieczony spód na wierzch wysypujemy borówki i pieczemy w temp 190st C ok. 40 min.
Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżą miętą przed podaniem ;)
Ależ smakowite :)
OdpowiedzUsuńMoje-ukochane-czytadelka
To ja poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuń