Ostatnio nie ma czasu na gotowanie a pancakes są dla nas szybką alternatywą dobrego obiadu na słodko. Bardzo często je jemy i na blogu znajdziecie mnóstwo różnych wersji. Najbardziej lubimy te bananowe więc pewnie nie raz się jeszcze pojawią w innej odsłonie. Dzisiaj bez mleka a na soku bananowym i z miętą - pyszne!! Doskonale będą smakowały z domową polewą czekoladową. My jedliśmy z syropem klonowym.
Składniki:
- 500ml soku bananowego
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 banany rozgniecione widelcem
- garści listków świeżej mięty
- olej rzepakowy
Ulubione dodatki:
- polewa czekoladowa
- syrop klonowy
- cukier puder
- syrop z agawy
- miód
Do miski wrzucamy sok, jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do powstania jednolitej masy. Na końcu dodajemy rozgniecione banany i posiekane listki mięty. Delikatnie mieszamy.
Do ciasta dodałam 5 łyżek oleju i smażyłam na patelni do naleśników bez dodatkowego tłuszczu.
Placuszki smażymy z obu stron na się zarumienią. Raczej na wolnym lub średnim ogniu żeby się nie przypaliły.
Podajemy ciepłe z ulubionym dodatkami. Doskonale smakują na zimno a nawet odgrzane kolejnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz