środa, 23 września 2015

Placuszki bananowo miętowe na soku bananowym / Bananowe Pancakes




Ostatnio nie ma czasu na gotowanie a pancakes są dla nas szybką alternatywą dobrego obiadu na słodko. Bardzo często je jemy i na blogu znajdziecie mnóstwo różnych wersji. Najbardziej lubimy te bananowe więc pewnie nie raz się jeszcze pojawią w innej odsłonie. Dzisiaj bez mleka a na soku bananowym i z miętą - pyszne!! Doskonale będą smakowały z domową polewą czekoladową. My jedliśmy z syropem klonowym.

Składniki:

  • 500ml soku bananowego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 banany rozgniecione widelcem
  • garści listków świeżej mięty
  • olej rzepakowy


Ulubione dodatki:

  • polewa czekoladowa
  • syrop klonowy
  • cukier puder
  • syrop z agawy 
  • miód
Do miski wrzucamy sok, jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do powstania jednolitej masy. Na końcu dodajemy rozgniecione banany i posiekane listki mięty. Delikatnie mieszamy.

Do ciasta dodałam 5 łyżek oleju i smażyłam na patelni do naleśników bez dodatkowego tłuszczu.
Placuszki smażymy z obu stron na się zarumienią. Raczej na wolnym lub średnim ogniu żeby się nie przypaliły.

Podajemy ciepłe z ulubionym dodatkami. Doskonale smakują na zimno a nawet odgrzane kolejnego dnia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz