czwartek, 27 sierpnia 2015

Panna Cotta na mleczku kokosowym




Na blogu już widnieje przepis na panna cotte w wersji odchudzonej a teraz polecam panna cottę na mleczku kokosowym. Jest pysznie kokosowa a z musem jagodowym smakuje obłędnie.

Składniki:

  • 200ml mleczka kokosowego
  • 200ml śmietanki 
  • 100ml mleka
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • ok. 200g jagód lub borówek


Mleko, śmietankę, cukier i mleczko należy zagotować na małym ogniu.

Żelatynę zalewamy wodą - wody tyle żeby pokryła proszek. Gdy żelatyna napęcznieje zalewamy niewielką ilością gorącej wody i mieszamy żeby nie było grudek.

Dodajemy do garnuszka z śmietanką i mlekiem i mieszamy żeby nie było grudek.
Rozlewamy do szklanek i schładzamy lodówce.

Blenderem rozdrabniamy jagody i wlewamy na wierzch.




1 komentarz: