Na blogu już widnieje przepis na panna cotte w wersji odchudzonej a teraz polecam panna cottę na mleczku kokosowym. Jest pysznie kokosowa a z musem jagodowym smakuje obłędnie.
Składniki:
- 200ml mleczka kokosowego
- 200ml śmietanki
- 100ml mleka
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 i 1/2 łyżki żelatyny
- ok. 200g jagód lub borówek
Mleko, śmietankę, cukier i mleczko należy zagotować na małym ogniu.
Żelatynę zalewamy wodą - wody tyle żeby pokryła proszek. Gdy żelatyna napęcznieje zalewamy niewielką ilością gorącej wody i mieszamy żeby nie było grudek.
Dodajemy do garnuszka z śmietanką i mlekiem i mieszamy żeby nie było grudek.
Rozlewamy do szklanek i schładzamy lodówce.
Blenderem rozdrabniamy jagody i wlewamy na wierzch.
Mmm, kusi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń