Jedne z lepszych jakie jadłam. Mocno bananowe i baaardzo smaczne. U nas pancakes goszczą często na stole i to w różnych wersjach. Te są zdecydowanie najbardziej bananowe. Doskonałe także po odgrzaniu kolejnego dnia.
Przepis pochodzi z książki Ani Starmach. Jest nieco zmieniony - dodałam więcej mleka bo ciasto było strasznie gęste.
- 300g mąki
- 150g mleka (użyłam więcej bo masa była zbyt gęsta)
- 2 jajka
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 banany
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- olej do smażenia ( 4 łyżki dałam do masy)
Dodatkowo:
- syrop klonowy lub miód
- wiórki kokosowe
W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajka, proszek, cukier, wiórki, olej i mieszamy na gładką masę.
Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
Odstawiamy na 10 min. Pominęłam tą czynność.
Smażymy na patelni aż się zarumienią z obu stron. Jeżeli patelnia przywiera przed każdą porcją dodajemy trochę oleju.
Gotowe polewamy syropem lub miodem, posypujemy wiórkami i gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz