Najbardziej istotna jest notatka i przypomnienie wam że to co leży na sklepowych półkach nie ma nic wspólnego z cukrem waniliowym mowa tutaj o cukrze wanilinowym.
Niby jedna literka a różnica bardzo wielka. Wanilina którą można znaleźć w tych cudownych saszetkach jest sztucznie wyprodukowanym i stosowanym na szeroką skalę w przemyśle spożywczym i kosmetycznym (tak kosmetycznym) środkiem zapachowym. Amerykańskie National Institutes of Health ma go na swojej liście związków chemicznych niebezpiecznych.
Jak przygotować domowy cukier waniliowy?
Składniki:
- ok. 400 g cukru
- 1 laska wanilii
Do szczelnego słoja wsypujemy cukier.
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż. Ostrzem noża wydobywamy ziarenka. Mieszamy je z cukrem.
Ja by cukier miał jeszcze lepszy aromat laskę przekroiłam na pół i włożyłam do słoja.
Po ok tygodniu mamy gotowy domowy aromatyczny cukier waniliowy!
Tak naprawdę ilość ziarenek wanilii jest dowolna możecie dodać dwie laski, cukier będzie miał jeszcze większy i silniejszy aromat oraz smak.
To takie proste więc do roboty! :)
Cukier waniliowy? Ludzie już nie wiedzą co wymyślić, a przecież cukier to biała śmierć i lepiej sobie go ograniczać ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, lepiej jednak użyć takiego, niż tego cukru WANILINOWEGO ze sklepu. A niestety wielu ludzi dalej nie wie że ten sklepowy ma niewiele wspólnego z wanilią.
Usuń