czwartek, 19 lutego 2015

Bo domowy cukier WANILIOWY to prawdziwy cukier!



Dziś wrzucam przepis na domowy cukier waniliowy. Tak naprawdę jest banalnie prosty bo wytarczy zwykły biały cukier i laska wanilii.

Najbardziej istotna jest notatka i przypomnienie wam że to co leży na sklepowych półkach nie ma nic wspólnego z cukrem waniliowym mowa tutaj o cukrze wanilinowym.

Niby jedna literka a różnica bardzo wielka. Wanilina którą można znaleźć w tych cudownych saszetkach jest sztucznie wyprodukowanym i stosowanym na szeroką skalę w przemyśle spożywczym i kosmetycznym (tak kosmetycznym) środkiem zapachowym. Amerykańskie National Institutes of Health ma go na swojej liście związków chemicznych niebezpiecznych.

Jak przygotować domowy cukier waniliowy?

Składniki:
  • ok. 400 g cukru
  • 1 laska wanilii

Do szczelnego słoja wsypujemy cukier.

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż. Ostrzem noża wydobywamy ziarenka. Mieszamy je z cukrem.

Ja by cukier miał jeszcze lepszy aromat laskę przekroiłam na pół i włożyłam do słoja.

Po ok tygodniu mamy gotowy domowy aromatyczny cukier waniliowy!

Tak naprawdę ilość ziarenek wanilii jest dowolna możecie dodać dwie laski, cukier będzie miał jeszcze większy i silniejszy aromat oraz smak.

To takie proste więc do roboty! :)




2 komentarze:

  1. Cukier waniliowy? Ludzie już nie wiedzą co wymyślić, a przecież cukier to biała śmierć i lepiej sobie go ograniczać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, lepiej jednak użyć takiego, niż tego cukru WANILINOWEGO ze sklepu. A niestety wielu ludzi dalej nie wie że ten sklepowy ma niewiele wspólnego z wanilią.

      Usuń