Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- 4 łyżki bułki tartej
- 8 pieczarek
- 1 marchewka
- 5 cm białej części pora
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka chrzanu tartego
- sos sojowy grzybowy
- ulubione przyprawy - do kurczaka, czosnek granulowany, papryka słodka mielona, oregano
Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę ok 1x1 cm. Przyprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na patelni . Zdjąć z patelni.
Pieczarki posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, pora posiekać w cieniutkie plastry i podsmażyć na patelni po kurczaku z czosnkiem granulowanym i papryką słodką oraz solą.
Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Do miski wrzucamy kurczaka, warzywa z grzybami, pęczak wbijamy jajka, dorzucamy bułkę i posiekany ząbek czosnku oraz łyżkę chrzanu tartek. Mieszamy doprawiamy sosem sojowym.
Mieszanka powinna być dość zbita - jeśli nie jest dodajcie bułki, ale ostrożnie bo gdy będzie jej za dużo kotlety będą mniej smaczne.
Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem nakładamy po 2 łyżki mieszanki formując kotlety. Podsmażamy z każdej strony aż się zarumienią. Delikatnie obracając łopatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz