wtorek, 10 lutego 2015

Kotlety z kaszy pęczak



Ostatnio dość często u nas pęczak i kuskus. Tym razem mix mięsa kaszy i warzyw - dobra mieszanka na syty i oryginalny obiad. Kotlety z dodatkiem chrzanu są po porostu rewelacyjne koniecznie musicie spróbować ;) Nie jest to danie ekspresowe w przygotowaniu ale warto posiedzieć trochę w kuchni.

Składniki:
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 4  łyżki bułki tartej
  • 8 pieczarek
  • 1 marchewka
  • 5 cm białej części pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • sos sojowy grzybowy
  • ulubione przyprawy - do kurczaka, czosnek granulowany, papryka słodka mielona, oregano


Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę ok 1x1 cm. Przyprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na patelni . Zdjąć z patelni.

Pieczarki posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, pora posiekać w cieniutkie plastry i podsmażyć na patelni po kurczaku z czosnkiem granulowanym i papryką słodką oraz solą. 

Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Do miski wrzucamy kurczaka, warzywa z grzybami, pęczak wbijamy jajka, dorzucamy bułkę i posiekany ząbek czosnku oraz łyżkę chrzanu tartek. Mieszamy doprawiamy sosem sojowym.
Mieszanka powinna być dość zbita - jeśli nie jest dodajcie bułki, ale ostrożnie bo gdy będzie jej za dużo kotlety będą mniej smaczne.

Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem nakładamy po 2 łyżki mieszanki formując kotlety. Podsmażamy z każdej strony aż się zarumienią. Delikatnie obracając łopatką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz