niedziela, 22 lutego 2015

Łosoś w sosie koperkowo cytrynowym i farfalle italiane



Dawno nie było u nas ryby więc wraca ukochany łosoś a żeby nie było monotonnie i że niby ciągle jemy go ze szpinakiem to dziś sos koperkowo cytrynowy. Dodatkiem był makaron farfalle prościutko z weneckich kramów ;) Ech... Włochy są takie piękne i mają pyszną kuchnię! Dwa w jednym - kiedyś na pewno jeszcze tam wrócimy.. Tymczasem łosoś :)

Składniki:

  • 1 duży filet z łososia ok 300 g
  • przyprawy: do ryb, papryka słodka, czosnek
  • olej rzepakowy do smażenia


Składniki na sos:

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki do zup i sosów 18%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo mielona sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Dodatkowo:

  • pomidorki koktajlowe 
  • zielony ogórek
  • makaron farfalle 
Łososia przyprawiamy i pieczemy z każdej strony aż się zarumieni. Uwaga niezbyt długo żeby nie był wiórowaty.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Sos -  wszystkie składniki mieszamy i przed samym podaniem podgrzewamy sos. Jeśli będzie zbyt kwaśny dodajcie więcej soli.

Wykładamy makaron, kroimy pomidorki i ogórka. Łososia polewamy sosem. I obiad gotowy.





1 komentarz: