Dawno nie było u nas ryby więc wraca ukochany łosoś a żeby nie było monotonnie i że niby ciągle jemy go ze szpinakiem to dziś sos koperkowo cytrynowy. Dodatkiem był makaron farfalle prościutko z weneckich kramów ;) Ech... Włochy są takie piękne i mają pyszną kuchnię! Dwa w jednym - kiedyś na pewno jeszcze tam wrócimy.. Tymczasem łosoś :)
Składniki:
- 1 duży filet z łososia ok 300 g
- przyprawy: do ryb, papryka słodka, czosnek
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 3 łyżki słodkiej śmietanki do zup i sosów 18%
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeżo mielona sól
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Dodatkowo:
- pomidorki koktajlowe
- zielony ogórek
- makaron farfalle
Łososia przyprawiamy i pieczemy z każdej strony aż się zarumieni. Uwaga niezbyt długo żeby nie był wiórowaty.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Sos - wszystkie składniki mieszamy i przed samym podaniem podgrzewamy sos. Jeśli będzie zbyt kwaśny dodajcie więcej soli.
Wykładamy makaron, kroimy pomidorki i ogórka. Łososia polewamy sosem. I obiad gotowy.
Lubię łososia, a makaron bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuń