sobota, 14 lutego 2015

Francuskie kieszonki ze szpinakiem i fetą





Piątek bez mięsa. Zazwyczaj z naleśnikami jednak tym razem ciasto francuskie ze szpinakiem. Propozycja dobra na obiad ale także doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu czy innej imprezie. Jest szybka w przygotowaniu i syta! :)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku liście
  • 50 g sera feta
  • 50 g twardego sera żółtego u mnie parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielona sól

Szpinak rozmrażamy na patelni tak długo aż woda odparuje. Dorzucamy ząbek czosnku i solimy. 

Ciasto francuskie kroimy na duże kwadraty u mnie powstało 6 sztuk.

Na każdy kwadrat nakładamy ok 2 łyżki szpinaku, kruszymy fetę i ścieramy na tarce na małych oczkach ser żółty (ok 1 łyżeczka na każdy kwadrat).

Proporcje widać na obrazkach poniżej ;) Są "na oko".



Kwadraty tworzymy sklejając przeciwległe boki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 215 st C u mnie góra-dół. Piekłam aż się zarumieniły ok. 20 min.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz