Piątek bez mięsa. Zazwyczaj z naleśnikami jednak tym razem ciasto francuskie ze szpinakiem. Propozycja dobra na obiad ale także doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu czy innej imprezie. Jest szybka w przygotowaniu i syta! :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku liście
- 50 g sera feta
- 50 g twardego sera żółtego u mnie parmezan
- 1 ząbek czosnku
- świeżo mielona sól
Szpinak rozmrażamy na patelni tak długo aż woda odparuje. Dorzucamy ząbek czosnku i solimy.
Ciasto francuskie kroimy na duże kwadraty u mnie powstało 6 sztuk.
Na każdy kwadrat nakładamy ok 2 łyżki szpinaku, kruszymy fetę i ścieramy na tarce na małych oczkach ser żółty (ok 1 łyżeczka na każdy kwadrat).
Proporcje widać na obrazkach poniżej ;) Są "na oko".
Kwadraty tworzymy sklejając przeciwległe boki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 215 st C u mnie góra-dół. Piekłam aż się zarumieniły ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz