wtorek, 10 lutego 2015

Farfalle z pesto brokułowym



Dzisiejsza propozycja zdecydowanie dla tych co mięsa nie jedzą i dla tych co nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Ja zrobiłam bo choroba mnie dopadła i nie mam sił na stanie w kuchni a Mąż jeść musi :)

Składniki:
  • 250g makaronu farfalle
  • 1 świeży brokuł lub 500g mrożonego
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 1 ser Camembert (120g)
  • świeżo mielona sól

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Brokuła ugotować w posolonej wodzie. Ja nie lubię "papki" więc rozgniotłam go widelcem. Można użyć blendera. Kilka różyczek zostawiłam w całość na wierz ale nie jest to konieczne.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy 1/2 makaronu oraz 1/2 brokuła 1/2 szklanki parmezanu i 1/2 kostki sera pleśniowego pokrojonego w plastry. Następnie kolejna warstwa - makaron, brokuł, ser pleśniowy i parmezan.

Można doprawić zapiekankę solą do smaku.

Wkładamy do piekarnika na 180st C ok 20 min.


1 komentarz:

  1. Szybkie i pyszne, idealne gdy nie ma czasu na przygotowanie obiadu ;)
    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń