Składniki:
- 250g makaronu farfalle
- 1 świeży brokuł lub 500g mrożonego
- 1 szklanka startego parmezanu
- 1 ser Camembert (120g)
- świeżo mielona sól
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Brokuła ugotować w posolonej wodzie. Ja nie lubię "papki" więc rozgniotłam go widelcem. Można użyć blendera. Kilka różyczek zostawiłam w całość na wierz ale nie jest to konieczne.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy 1/2 makaronu oraz 1/2 brokuła 1/2 szklanki parmezanu i 1/2 kostki sera pleśniowego pokrojonego w plastry. Następnie kolejna warstwa - makaron, brokuł, ser pleśniowy i parmezan.
Można doprawić zapiekankę solą do smaku.
Wkładamy do piekarnika na 180st C ok 20 min.
Szybkie i pyszne, idealne gdy nie ma czasu na przygotowanie obiadu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)