piątek, 20 lutego 2015

Kotlety drobiowe z nadzieniem serowo pieczarkowym



Nie mając pomysłu na obiad powstały kotlety z zawartością lodówki oraz dodatkiem ziemniaków i sałatki colesław. To chyba taki tradycyjny obiad, ale pyszny.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plasterki sera żółtego 
  • 8 pieczarek 
  • ulubione przyprawy ( do kurczaka, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona)
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 ząbek czosnku


Dodatkowo:

  • ziemniaki
  • sałatka


Pieczarki i czosnek posiekać, przyprawić solą i podsmażyć na patelni.

Kotlety roztłuc tłuczkiem na jakieś 0,5 cm przyprawić z każdej strony.
Na każdego kotleta kładziemy kawałek sera, szynki i 1/2 pieczarek.

Składamy na pół.

Ja boki i przód złączyłam wykałaczkami żeby kotlety się nie rozleciały.

Rozmącić jajko. Na talerz wysypać bułkę tartą.

Kotlety maczamy w jajku a następnie panierujemy bułką. Dociskając ją do mięsa.

Smażymy na wolnym ogniu aż się zarumienią z każdej strony.

Podajemy np. z ziemniakami i ulubioną surówką czy warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz