wtorek, 24 lutego 2015

Krem z groszku z włoskimi grzankami czosnkowymi



Pychotka! Po zrobieniu kremu z dyni stwierdziłam że jednak nie lubię dyni i to zniechęciło mnie do robienia kremów. Jakiś czas temu mama wspomniała  że zrobiła ten właśnie krem i wszystkim bardzo smakował.

To do roboty, próba kolejna tym razem z groszku! I jest pysznie! Polecam każdemu, przygotowanie zajmuje jakieś 15 min. Krem smakował nawet mojemu Mężowi który twierdzi że groszku nie znosi :)

Składniki na 4 porcje:

  • 2 puszki zielonego groszku
  • 800 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek, świeżo mielona sól pieprz


Dodatkowo:

  • włoskie czosnkowe grzanki
  • doskonale sprawdzi się ser z niebieską pleśnią, zwykłe grzanki czy groszek ptysiowy


Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oleju.
Do garnka wrzucamy groszek, bulion i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Gotujemy ok 10 min.
Blenderujemy na gładki krem.

Podajemy z ulubionym dodatkiem.

3 komentarze:

  1. Wygląda super! Powoli odkrywamy kremy: najpierw był brokułowy, potem z dyni, teraz chyba czas na krem z groszku! :-) A przy podsmażaniu czosnku pamiętacie tylko o tym, żeby nie dodawać do na gorącą patelnię wcześniej niż 10 minut po przeciśnięciu przez praskę czy posiekaniu. Inaczej będzie dodatkiem smakowym, ale straci właściwości zdrowotne. ;-) Kiedy siekamy czosnek, wytwarza się allicyna, której czosnek zawdzięcza zdrowotne właściwości. I przez 10 minut od siekania wytworzy się jej wystarczająco, by goraco z patelni jej nie zniszczyło. ;-)

    OdpowiedzUsuń