piątek, 20 lutego 2015

Gnocchi z sosem gorgonzola



Pomysł na szybki włoski obiad. Szybki pod warunkiem że użyjecie gotowych - kupionych gnocchi ja z braku czasu właśnie tak zrobiłam.

Co to gnocchi? To nic innego jak włoskie odpowiedniki polskich kopytek :)

Kluseczki dodatkowo podpieczone na masełku. Samo danie wydawało mi się dość mdłe więc dodałam pomidorki koktajlowe, których nie ma na zdjęciach. Być może wam wydadzą się zbędne.

Składniki:

  • 1 opakowanie gnocchi (400g)
  • masło
  • 8 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)

Sos:

  • 100g sera gorgonzola
  • 200g śmietanki 30 %
  • świeżo mielony kolorowy pieprz 


Masełko rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim gnocchi aż się ładnie zarumienią.

Śmietankę wrzucamy do rondelka, podgrzewamy, dorzucamy pokrojony w kawałki ser. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż ser się rozpuści i sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem.

Podsmażone kluseczki polewamy sosem i dorzucamy pomidorki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz