Pyszne, kruche i z brzoskwiniami wykończone pianką z nutą cynamonu. Ciasto poleca się do kawy :)
Owoce mogą być świeże lub z puszki czy domowych zapasów. Więc spokojnie poza sezonem można piec! :)
Składniki na ciasto:
- 4 żółtka
- 200g zimnego masła
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
Nadzienie:
- 5 dużych brzoskwiń lub nektarynek
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie proszku budyniowego bez cukru
- potarta świeża laska cynamonu
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy. Masło kroimy na mniejsze kawałki.
Wyrabiamy jednolite ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki u mnie prostokąty 1x2. Ja je tylko umyłam nieobieram ze skórek.
wykładamy równomiernie na blaszkę ( ja je rozwałkowałam i następnie palcami wyrównałam już na blaszce ). Podpiekamy w piekarniku 200st C przez 10 min.
Białka ubijamy na sztywną pianę następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Na końcu dodajemy proszek budyniowy.
Rozkładamy brzoskwinie. Na nie równomiernie układamy piankę i ścieramy cynamon.
Pieczemy ok.30-40 min w temp. 200st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz