Przepis pochodzi z strony Tatter i jest doskonały a jagodzianki wyśmienite! :)
Składniki:
- 500 g mąki chlebowej ( użyłam typ 650)
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instatnt
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty
Nadzienie:
- 400g jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- lukier (cukier puder+woda)
Mąkę łączymy z drożdżami.
Wlewamy mleko, wbijamy jajko mieszamy dokładnie. Dodajemy resztę składników. Zagniatamy miękkie plastyczne jednorodne ciasto i odkładamy na godzinę aż wyrośnie. W ciepłym miejscu, w misce przykryte ściereczką.
Jagody mieszamy z cukrem i mąką.
Ciasto zwijamy w rulon i dzielimy na 16 części. Te zagniatamy w kulki odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Z każdej kuli robimy placek ( ja robiłam to ręką ale można rozwałkować).
Na środek kładziemy łyżkę jagodowego farszu. Zlepiamy placki jak pierogi (dokładnie!) I delikatnie formujemy w kształt owalnych bułeczek. Układamy na blasze i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
Pieczemy w 200 st ok. 15-20 min.
Gotowe polewamy lukrem. Ja zrobiłam to gdy trochę ostygły.
Jagodzianki mogę jeść non stop:)
OdpowiedzUsuń