czwartek, 13 sierpnia 2015

Szpinakowy makaron z pieczarkami i parmezanem




W taki upał nie mam siły stać w kuchni bo gotuję się razem z obiadem ;) Dlatego polecam szybki makaron z pieczarkami. Podczas gotowania danie należy tylko "doglądać".

Składniki:

  • 200g makaronu tagliatelle (u mnie szpiankowe)
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • olej
  • przyprawy: świeżo mielona sól, pieprz, słodka papryka
  • świeża natka pietruszki
  • potarty parmezan


Pieczarki siekamy w plasterki, cebulę w piórka, czosnek na drobne kawałeczki. Całość przyprawiamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Jeżeli używacie śmietany dodajemy gdy pieczarki będą usmażone.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu al dente.

Na makron układamy pieczarki posypujemy tartym parmezanem. Całość ozdabiamy dużą ilością posiekanej pietruszki.




1 komentarz: