poniedziałek, 3 listopada 2014

Kurczak z mango i kolendrą


Jak już wiecie albo nie wiecie - nie jestem fanką mieszania słodkich smaków z słonymi.. Także danie zrobione specjalnie dla mojego męża - który takie połączenia uwielbia ;) Może i wy się skusicie :) Bardzo ważnym elementem jest usmażenie kurczaka na oleju arachidowym - gdyż nadaje to potrawie specyficzny smak.

Składniki:

  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 mango (dojrzałe ale twarde)
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki bulionu (na szybko można zrobić z kostki rosołowej)
  • 5 łyżek świeżej poszatkowanej kolendry
  • sól, pieprz,czosnek granulowany do smaku
  • olej arachidowy


Na oleju smażymy kurczaka przyprawionego czosnkiem solą i pieprzem.

Mango obieramy ze skórki kroimy w kostkę.

Gdy kurczak będzie gotowy, wrzucamy na patelnię mango i kolendrę.
Zalewamy śmietanką oraz bulionem i gotujemy na wolnym ogniu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

Doprawiamy do smaku.
Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.




2 komentarze:

  1. Ładne, kolorowe, zapewnie smaczne :) Moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. zachęcająca propozycja chyba wybiorę się zaraz do sklepu po kurczaka i produkty i zacznę tworzyć to cudo;)

    OdpowiedzUsuń