Jak już wiecie albo nie wiecie - nie jestem fanką mieszania słodkich smaków z słonymi.. Także danie zrobione specjalnie dla mojego męża - który takie połączenia uwielbia ;) Może i wy się skusicie :) Bardzo ważnym elementem jest usmażenie kurczaka na oleju arachidowym - gdyż nadaje to potrawie specyficzny smak.
Składniki:
- 200g piersi z kurczaka
- 1 mango (dojrzałe ale twarde)
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1/2 szklanki bulionu (na szybko można zrobić z kostki rosołowej)
- 5 łyżek świeżej poszatkowanej kolendry
- sól, pieprz,czosnek granulowany do smaku
- olej arachidowy
Na oleju smażymy kurczaka przyprawionego czosnkiem solą i pieprzem.
Mango obieramy ze skórki kroimy w kostkę.
Gdy kurczak będzie gotowy, wrzucamy na patelnię mango i kolendrę.
Zalewamy śmietanką oraz bulionem i gotujemy na wolnym ogniu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.
Ładne, kolorowe, zapewnie smaczne :) Moje smaki.
OdpowiedzUsuńzachęcająca propozycja chyba wybiorę się zaraz do sklepu po kurczaka i produkty i zacznę tworzyć to cudo;)
OdpowiedzUsuń