wtorek, 11 listopada 2014

Domowa pizza z pieczarkami i szynką


Zapraszam na domową pizzę ;) Z sosem pomidorowym na bazie koncentratu i BBQ. Użyłam pieczarek i szynki bo taką pizzę lubię najbardziej. Można je oczywiście zamienić i stworzyć własną ulubioną mieszankę.

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml ciepłej wody


Składniki na sos pomidorowy:

  • 150g koncentratu pomidorowego (ok 3/4 słoiczka)
  • 5 łyżek sosu BBQ
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii


Dodatki:

  • 7-8 średnich pieczarek (przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, sól)
  • 4 plasterki szynki
  • 125g mozzarelli (kulka)
  • listki świeżej bazylii


Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku


Drożdże rozkruszyć zalać ciepłą wodą i przykryć. Odstawić na 15 min.
Następnie wlać zaczyn do miski z mąką, solą i cukrem. Dokładnie i delikatnie wyrobić ciasto.
Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać mąki.
Za pomocą rąk rozciągnąć ciasto na kształt koła o średnicy 30 cm. Można zrobić do za pomocą walka ale ciasto będzie mniej puszyste. Ciasto kładziemy na blachę (tą z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem.

Składniki na sos pomidorowy mieszamy w misce i smarujemy na całej powierzchni pizzy.
Pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na odrobinie oleju z przyprawami.

Na ciasto z sosem kładziemy szynkę, pieczarki ja posypałam jeszcze trochę suszonym oregano. I wkładamy do piekarnika 200st C (góra-dół) na 15 min.
Wyjmujemy nakładamy potarty na dużych oczkach ser i pieczemy jeszcze 10 min.

Na upieczoną pizzę kładziemy świeżą bazylię.

Dodatkowo zrobiłam nasz ulubiony sos czosnkowy - jogurt i majonez wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz