Zapraszam na domową pizzę ;) Z sosem pomidorowym na bazie koncentratu i BBQ. Użyłam pieczarek i szynki bo taką pizzę lubię najbardziej. Można je oczywiście zamienić i stworzyć własną ulubioną mieszankę.
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 250ml ciepłej wody
Składniki na sos pomidorowy:
- 150g koncentratu pomidorowego (ok 3/4 słoiczka)
- 5 łyżek sosu BBQ
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Dodatki:
- 7-8 średnich pieczarek (przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, sól)
- 4 plasterki szynki
- 125g mozzarelli (kulka)
- listki świeżej bazylii
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
Drożdże rozkruszyć zalać ciepłą wodą i przykryć. Odstawić na 15 min.
Następnie wlać zaczyn do miski z mąką, solą i cukrem. Dokładnie i delikatnie wyrobić ciasto.
Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać mąki.
Za pomocą rąk rozciągnąć ciasto na kształt koła o średnicy 30 cm. Można zrobić do za pomocą walka ale ciasto będzie mniej puszyste. Ciasto kładziemy na blachę (tą z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem.
Składniki na sos pomidorowy mieszamy w misce i smarujemy na całej powierzchni pizzy.
Pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na odrobinie oleju z przyprawami.
Na ciasto z sosem kładziemy szynkę, pieczarki ja posypałam jeszcze trochę suszonym oregano. I wkładamy do piekarnika 200st C (góra-dół) na 15 min.
Wyjmujemy nakładamy potarty na dużych oczkach ser i pieczemy jeszcze 10 min.
Na upieczoną pizzę kładziemy świeżą bazylię.
Dodatkowo zrobiłam nasz ulubiony sos czosnkowy - jogurt i majonez wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz