Są dość słodkie czyli takie jak lubię najbardziej. Idealne na obiad czy śniadanie.
Składniki:
- 2 owoce kaki
- 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki* mleka
- 3 łyżki miodu (można użyć cukru)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- syrop klonowy (opcjonalnie) - jest wspaniałym dodatkiem
*szklanka 250ml
Kaki obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki - raczej cieniutkie.
Mąkę, jajko, proszek, mleko, miód oraz olej mieszamy w misce. Najlepiej trzepaczką.
Gdy składniki się połączą wrzucamy pokrojone kaki i mieszamy.
Może się zdarzyć że ciasto będzie zbyt gęste/rzadkie dodajemy wtedy mleko/mąkę.
Jeśli macie dobrą patelnię to tylko pierwszą partię smażycie na odrobinie rozgrzanego oleju. Jeśli patelnia przywiera przed nałożeniem każdej porcji dolewacie trochę tłuszczu,
Placuszki smażymy na wolnym ogniu, z każdej strony aż się zarumienią.
Doskonale smakują polane syropem klonowym ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz