piątek, 28 listopada 2014

Pancakes z kaki



Wrzucam jakiś zaległy przepis kolejny już na pyszne placuszki tym razem z kaki ;)
Są dość słodkie czyli takie jak lubię najbardziej. Idealne na obiad czy śniadanie. 

Składniki:
  • 2 owoce kaki
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki* mleka
  • 3 łyżki miodu (można użyć cukru)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • syrop klonowy (opcjonalnie) - jest wspaniałym dodatkiem
*szklanka 250ml


Kaki obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki - raczej cieniutkie.

Mąkę, jajko, proszek, mleko, miód oraz olej mieszamy w misce. Najlepiej trzepaczką. 

Gdy składniki się połączą wrzucamy pokrojone kaki i mieszamy.

Może się zdarzyć że ciasto będzie zbyt gęste/rzadkie dodajemy wtedy mleko/mąkę.

Jeśli macie dobrą patelnię to tylko pierwszą partię smażycie na odrobinie rozgrzanego oleju. Jeśli patelnia przywiera przed nałożeniem każdej porcji dolewacie trochę tłuszczu,

Placuszki smażymy na wolnym ogniu, z każdej strony aż się zarumienią.

Doskonale smakują polane syropem klonowym ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz