sobota, 15 listopada 2014

Tarta z łososiem i kozim serem



Bardzo polecam tą tartę ;) Jest wyborna! Połączenie koziego sera z łososiem okazało się strzałem w dziesiątkę. Wszystko podane na cieście francuskim - idealnie.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
150g wędzonego łososia w plastrach
100g koziego sera
2 jajka (farmio)
3 łyżki jogurtu greckiego
50 serka topionego śmietankowego
sól, pieprz

Formę do tarty wykładamy papierem. Rozkładamy ciasto francuskie tak żeby wystawało nieco poza brzegi i mocno dociskamy do formy. Lekko nakłuć widelcem spód.

Wkładamy do piekarnika 190st C na 10-15 min.

Jajka dokładnie rozbełtać dodać jogurt i serek.

Ser jeżeli mamy w całości pokroić w plastry.

Na podpieczony spód wylewamy masę, układamy ser i plasterki łososia.

Wkładamy do piekarnika 210st C i pieczemy aż masa się zetnie. Mój biedny stary piekarnik nie ma termoobiegu więc wszystko pieczona na funkcji góra-dół ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz