oje wypieki - troszkę zmodyfikowałam :) Z przepisu wyszły mi 32 ciastka.
Składniki:
- 170g miękkiego masła
- 60g cukru pudru
- 230g mąki
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka pasty waniliowej
Masło ubijamy z cukrem aż masa będzie jasna.
Dodajemy mąkę i szybko zagniatamy.
Wyrobione ciasto dzielimy na połowę.
Do jednej dodajemy kakao i wyrabiamy do drugiej pastę waniliową.
Włożyć ciasto do zamrażalnika na ok 10 min.
Wyjmujemy i każdą kulę wałkujemy na dwa równe prostokąty ok 20x23cm.
Blat podsypujemy mąką. Jasny prostokąt kładziemy na ciemnym lub odwrotnie. I zwijamy w roladkę.
Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na 30 min.
Wyciągamy i kroimy w plasterki ok 5mm układamy na blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok 1-1,5 cm.
Wkładamy do piekarnika 180st C na 15-25 min.
Jak widać na zdjęciu biała część była grubsza jednak smaku to nie zmieniło a i prezentują się świetnie.
czy pasta waniliowa jest konieczna? czy można ją zastąpić np. aromatem lub samą wanilią?
OdpowiedzUsuńwłaśnie, też mnie to zastanawia:)
OdpowiedzUsuńmożna spokojnie ją zastąpić ziarenkami z laski wanilii- będą najlepsze :) ja akurat nie miałam w domu.
OdpowiedzUsuńmożna też użyć ekstraktu waniliowego lub aromatu oczywiście ;)
Bardzo efektownie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń