niedziela, 30 listopada 2014

Wytrawne mini tarty z pieczarkami



To zdecydowanie najlepsza tarta jaką zrobiłam i jadłam! Zapchałam się strasznie.. Po zjedzeniu dwóch mieliśmy dość, ale były tak wspaniałe że zjedliśmy jeszcze po jednej ;) Są dość szybkie w przygotowaniu. Foremki na tarty mają średnicę 12 cm.

Składniki na 6 mini tart:

  • 375g gotowego ciasta francuskiego (opakowanie XXL -kupiłam w biedronce)
  • 300g pieczarek
  • 4-5 cebulek dymek + zielona część
  • 6 łyżek kukurydzy z puszki
  • sos BBQ
  • ser grana padano (możecie użyć innego ;)
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka czerwona słodka i ostra



Szalotki posiekać drobno w piórka i podsmażyć na oleju. Następnie wrzucić do nich posiekane pieczarki. Przyprawić i dusić na małym ogniu.

Ciasto rozłożyć i przekroić na 6 prostokątów. Następnie wykładamy foremki ciastem "porządnie" nakładając na brzegi żeby ciasto nie opadło (jak widać na zdjęciu). Widelcem nakłuwamy spód. I wkładamy do piekarnika 210st  na 7 min.



Podczas pieczenia środek pewnie wam wyrośnie, ale nie martwcie się da się go "spłaszczyć" delikatnie widelcem.

Podpieczone tartaletki wyjmujemy. Na "spłaszczony" spód kładziemy łyżkę sosu BBQ nie polecam dodawać więcej bo zmieni to smak. Następnie nakładamy pieczarki, po łyżce kukurydzy i ścieramy na małych oczkach ser.

Tak przygotowane tartaletki wkładamy znów do piekarnika. Pieczemy aż ciasto się zarumieni.

Gotowe tartaletki posypujemy zieloną cebulką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz