środa, 3 grudnia 2014

Francuskie naleśniki z orange curd



Mmm.. Puszyste francuskie naleśniki z dodatkiem masła i do tego kwaskowaty angielski krem orange curd. Coś wspaniałego..

Składniki na 10 sztuk:
  • 2 szklanki* mąki 
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki masła (2+1 do smażenia)
  • 3 jajka
*szklanka 250 ml

Orange curd:
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • skórka i sok z 3 pomarańczy
  • 1 szklanka* cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Jeśli patelnia nie przywiera tylko pierwszą porcję smażymy na łyżce masła. Z każdej strony aż się zarumienią.

Jeśli macie patelnię na której nie można smażyć bez tłuszczu przed każdą porcją ciasta dodajemy odrobinę masła.

Krem:

Ocieramy skórkę z wcześniej umytych i wyszczotkowanych pomarańczy. Wyciskamy sok. Dodałam także sok z 1/2 cytryny żeby krem był bardziej kwaśny ;)

Wszystkie składniki oprócz masła wrzucamy do garnka. I gotujemy na małym ogniu  dość często mieszając aż zgęstnieje. Na końcu dodajemy masło.

Ja nie lubię grudek więc przepuściłam krem przez sitko można zblenderować.

Zimnym kremem smarujemy naleśniki :)

Orange curd można zastąpić lemon curdem przepis tutaj klik

Smacznego! ;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz