Pierniczki są miękki więc nie trzeba ich piec dużo wcześniej. Będą dobre nawet gdy upieczemy je dzień przed Wigilią. Można je udekorować lukrem lub czekoladą.
Składniki na 25 pierniczków:
- 100g zimnego masła
- 250g mąki
- 150g płynnego miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
- lukier
- polewa czekoladowa
- kolorowe dekoracje
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ja zrobiłam to ręcznie możecie za pomocą robota czy miksera.
Formujemy kulę i wsadzamy do zamrażalnika na ok 20 min.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierniczki - formujemy małe kulki i lekko spłaszczamy.
Odstępy między pierniczkami powinny być spore ok 2cm.
Pieczemy 180st C ok 10-15 min.
Dekorujemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz