wtorek, 16 grudnia 2014

Pierniczki świąteczne


Pierniczki są miękki więc nie trzeba ich piec dużo wcześniej. Będą dobre nawet gdy upieczemy je dzień przed Wigilią. Można je udekorować lukrem lub czekoladą.

Składniki na 25 pierniczków:

  • 100g zimnego masła
  • 250g mąki
  • 150g płynnego miodu
  • 2  łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej


Dodatkowo:

  • lukier
  • polewa czekoladowa
  • kolorowe dekoracje


Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ja zrobiłam to ręcznie możecie za pomocą robota czy miksera.

Formujemy kulę i wsadzamy do zamrażalnika na ok 20 min.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierniczki - formujemy małe kulki i lekko spłaszczamy.

Odstępy między pierniczkami powinny być spore ok 2cm.
Pieczemy 180st C ok 10-15 min.

Dekorujemy :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz