W poprzednim roku były udawane pierniczki czyli kruche ciasteczka korzenne w tym roku bardziej tradycyjnie! Co najważniejsze te pierniczki nie muszą leżakować więc możecie je zrobić przed samą Wigilią :)
Składniki na około 70 sztuk:
- 300g mąki pszennej
- 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 70g cukru pudru
- 100g masła roztopionego i ostudzonego
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
Do dekoracji użyłam:
- lukier królewski
- barwniki spożywcze do barwienia lukru
- kolorowe perełki, posypki, pisaki i cukrowe śnieżynki Dr Oetker'a
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto, można użyć miksera.
Wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 min.
Wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 min.
Blat podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm. Nie może być cieńsze. Ciasto może się trochę lepić ale nie dodawajcie mąki tylko tyle (i to na blat) żeby sprawnie rozwałkować ciasto.
Wykrawamy foremkami kształty i układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz