środa, 10 grudnia 2014

Makaron fettuccine z brukselką w sosie czosnkowym



Przed świętami czasu na wszystko mało.. więc i na blogowanie. Dziś szybko i bez długiego wstępu makaron z brukselką i szynką prosciutto a wszystko to z sosem czosnkowym. Szybko i smacznie u mnie tak ostatnio wszystko na szybko...

Składniki:

  • 200g makaronu fettuccine (użyłam o smaku pomidorów i szpinaku)
  • 300g brukselki
  • 80g szybki prosciutto
  • 200ml śmietanki 12%
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
  • gorgonzola do posypania dania (opcjonalnie)


Makaron gotujemy al dente.
Brukselkę w posolonej wodzie (podobno z dodatkiem łyżki mleka nie pachnie brukselkowo mnie ten zapach nie przeszkadza). Po ugotowaniu przekrawamy na pół.

Na patelnie wrzucamy posiekany ząbek czosnku i i wlewamy śmietankę. Gotujemy aż sos się nieco zredukuje i zgęstnieje. Wrzucamy wtedy pokrojoną szynkę.

Całość podajemy wymieszaną (czyli do sosu wrzucamy makaron i brukselkę) lub na talerz wykładamy makaron brukselkę i polewamy sosem. Posypujemy pokruszoną gorgonzolą.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz