sobota, 20 grudnia 2014

Piernikowe babeczki



Świąteczne wypieki pełną parą ;) Te babeczki są doskonałą alternatywą pierniczków są wilgotne, piernikowe, pachną świętami i będą doskonale prezentować się na stole świątecznym.
Najlepiej upiec je dzień lub dwa przed Wigilią. Mnie z podanych proporcji wyszło 15 babeczek.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
  • 2 jajka
  • 75 ml oleju
  • 1/2 szklanki mleka (125ml)
  • 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego (domowej roboty mojej mamy:) 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamony
  • 2 łyżeczki kakao ciemnego gorzkiego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika


Dekoracja:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (może być mleczna)
  • 3 łyżeczki masła
  • 4 łyżki śmietanki 18%
  • cukrowe groszki, gwiazdki, śnieżynki Dr. Oetker'a
Wszystkie składniki wrzucamy do miski oprócz dżemu.
Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, trzepaczki czy miksera (na wolnych obrotach)
Na końcu dodajemy dżem i mieszamy już tylko za pomocą łyżki.

Silikonowe foremki wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C na ok 15-20 min.

Upieczone i ostudzone dekorujemy.

Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli razem z masłem i śmietanką. Czekamy aż trochę przestygnie. 

Tak przygotowaną polewą ozdabiamy muffiny ;) 



1 komentarz: