czwartek, 27 listopada 2014

Pyszne placuszki ze świeżym kokosem!




Dziś przepis na kokosowe pancakes :) Trochę roboty z kokosem ale warto bo dzięki wodzie kokosowej są pycha! Większe kawałki kokosa połączone z świeżymi wilgotnymi wiórkami -REWELACJA! Do pracy możecie zmobilizować płeć przeciwną - na pewno sprawi wam mnóstwo frajdy takie wspólne gotowanie ;)

Składniki na około 12 sztuk:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 kokos
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju (2 do masy oraz 1 do smażenia)
  • 2 łyżki brązowego cukru lub miodu



Walka z kokosem:
pomocny będzie filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=fou0kpe8oXw lub mniej drastycznie https://www.tesco.pl/smaczna-strona/porady/jak-otworzyc-i-obrac-orzecha-kokosowego-151.html. U mnie było to zadanie dla Męża
;) Wy tez możecie zmobilizować Panów :)

Gdy mamy już połówki kokosa to jeszcze trochę pracy przed nami tym ja już się zajmowałam - wydobywanie białego cuda. Na początku za pomocą noża skroiłam trochę kokosu żeby w placuszkach były wyraźnie wyczuwalne kawałki. Potem za pomocą małej łyżeczki "zeskrobałam" go ze ścianek i powstały w ten sposób wiórki kokosowe.

Gdy udało wam się już wydobyć kokosa większość pracy za nami :)

Do miski wrzucamy wszystkie składniki łącznie z wodą kokosową oraz wiórkami i kawałkami kokosa. Mieszamy za pomocą łyżki aż się połączą.

Ciasto powinno być dosyć gęste żeby placki nie rozlewały się po całej patelni. Więc jeżeli wasze takie nie będzie dodajcie mąki/mleka.

Placki smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony aż się zarumienią. Tylko pierwszą partię z łyżką rozgrzanego tłuszczu. Chyba że wasza patelnia przywiera wtedy tłuszcz będzie niezbędny..





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz