Dziś przepis na kokosowe pancakes :) Trochę roboty z kokosem ale warto bo dzięki wodzie kokosowej są pycha! Większe kawałki kokosa połączone z świeżymi wilgotnymi wiórkami -REWELACJA! Do pracy możecie zmobilizować płeć przeciwną - na pewno sprawi wam mnóstwo frajdy takie wspólne gotowanie ;)
Składniki na około 12 sztuk:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 250 ml mleka
- 1 kokos
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju (2 do masy oraz 1 do smażenia)
- 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
Walka z kokosem:
pomocny będzie filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=fou0kpe8oXw lub mniej drastycznie https://www.tesco.pl/smaczna-strona/porady/jak-otworzyc-i-obrac-orzecha-kokosowego-151.html. U mnie było to zadanie dla Męża
;) Wy tez możecie zmobilizować Panów :)
Gdy mamy już połówki kokosa to jeszcze trochę pracy przed nami tym ja już się zajmowałam - wydobywanie białego cuda. Na początku za pomocą noża skroiłam trochę kokosu żeby w placuszkach były wyraźnie wyczuwalne kawałki. Potem za pomocą małej łyżeczki "zeskrobałam" go ze ścianek i powstały w ten sposób wiórki kokosowe.
Gdy udało wam się już wydobyć kokosa większość pracy za nami :)
Do miski wrzucamy wszystkie składniki łącznie z wodą kokosową oraz wiórkami i kawałkami kokosa. Mieszamy za pomocą łyżki aż się połączą.
Ciasto powinno być dosyć gęste żeby placki nie rozlewały się po całej patelni. Więc jeżeli wasze takie nie będzie dodajcie mąki/mleka.
Placki smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony aż się zarumienią. Tylko pierwszą partię z łyżką rozgrzanego tłuszczu. Chyba że wasza patelnia przywiera wtedy tłuszcz będzie niezbędny..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz