środa, 19 listopada 2014

Makaron z kurczakiem i szpinakiem




Ostatnio dużo obowiązków.. Czasu na gotowanie mało.. A na blogowanie jeszcze mniej.. Wrzucam jednak pomysł na szybki makaron ze szpinakiem i kurczakiem ;)

Składniki:

  • szpinak ( 150g mrożonego siekanego i 300 g świeżego w liściach)
  • 200g piersi kurczaka
  • 200g makaronu penne
  • ok. 100-120 ml śmietanki słodkiej 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa do kurczaka
  • świeżo mielona sól 
  • olej rzepakowy
  • ser feta (nie jest konieczny)


Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Kurczaka pokroić w kostkę u mnie ok 1,5x1,5cm i podsmażyć na oleju z przyprawą do kurczaka.

Szpinak siekany rozmrozić w garnuszku z dodatkiem posiekanego czosnku gdy będzie rozmrożony dodajemy ten w liściach i gotujemy ok 2-3 min. Gdyby szpinak się przypalał można go podlać śmietanką.

Do kurczaka dodajemy szpinak, zalewamy śmietanką i gotujemy całość około 2 minuty.

Mieszamy z makaronem posypujemy fetą i zajadamy :)





3 komentarze:

  1. Tego typu przepisy ratują gdy czasu brak. A wciąż jest pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście bez przepisu tak ciężkie danie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń