poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Roladki schabowe z marchewką


Wieprzowiny jemy bardzo mało.. Ale właśnie to mięso idealnie komponuje się z słodką marchewką. Roladki są dość szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne :) 
Składniki na 5 roladek:
  • 5 kotletów schabowych
  • 3 duże marchewki
  • ulubione przyprawy do mięsa (u mnie do schabowego, papryka czerwona słodka, majeranek, tymianek, sól i pieprz kolorowy)
  • olej rzepakowy do smażenia

Kotlety rozbijamy tłuczkiem na cieniutkie plasterki przyprawiamy i zostawiamy na ok. 30 min żeby "przeszły" przyprawami.

Marchewkę gotujemy. Rozgniatamy widelcem. 
Na kotlety rozkładamy marchewkę (tak jak na foto) i zwijamy roladki. Najlepiej każdy z końców oraz środek połączyć za pomocą wykałaczki żeby się nie rozleciały podczas smażenia.

Tak zwinięte rolady smażymy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. 

Wyjmujemy wykałaczki.

Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną sałatką/surówką. Doskonale sprawdzą się także buraczki ;)

1 komentarz:

  1. PYSZNE SĄ TAKIE ROLADKI ;ROBIĘ PODOBNIE ..ZAPRASZAM NA ROLADKI Z ORZECHAMI I CEBULKĄ:
    POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/roladki-z-orzechami-i-cebulka.html

    OdpowiedzUsuń