czwartek, 21 sierpnia 2014

Pomidory i papryka faszerowane pęczakiem



Już dawno chodziły za mną faszerowane papryczki! Niestety M. ma alergię na paprykę więc często z niej rezygnuję... Tym razem jednak mix obiadowy - dla mnie faszerowana papryka dla niego pomidory. Jeżeli chcecie szybszą i łatwiejszą opcje wybierzcie paprykę jeśli macie więcej czasu pomidory. Dlaczego? Pomidory najpierw trzeba sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki a następnie delikatnie wydrążyć tak żeby się nie rozleciały a nie jest to takie proste ;)

UWAGA! Pomidory muszą być duże i twarde jeżeli będą zbyt miękkie rozlecą się podczas drążenia i nici z obiadu.

Ilość podanego farszu wystarczyła mi na 3 spore pomidory i dwie małe żółte papryki.

Składniki:

  • 3 duże pomidory
  • 2 małe papryki żółte
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak (szklanka 200ml)
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cukinia lub 1/2 dużej
  • 1 cebula czerwona
  • 150g mięsa mielonego wołowego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, przyprawa do mielonego
  • olej rzepakowy do smażenia


Sos czosnkowy:

  • 2 duże łyżki majonezu (polecam kielecki)
  • 6-8 łyżeczek jogurtu greckiego/naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
Pomidory lekko nacinamy. Zalewamy wrzątkiem po ok 5-10 min wyciągamy i obieramy ze skórki.
Nacinamy delikatnie górę pomidora następnie należy ją odkroić i wydrążyć środek najlepiej za pomocą małego nożyka.

We wrzątku z pomidorów gotujemy paprykę (najpierw należy ją wydrążyć tak jak pomidory) jakieś 5 min. 

Warzywa przygotowane. Teraz kolej na farsz.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dorzucamy mięso, przyprawiamy i smażymy na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie już gotowe dorzucamy potartą na wielkich oczkach marchewkę i pokrojoną w małą kosteczkę cukinię (jakieś 0,5x0,5 cm). Całość dusimy aż marchewka będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Faszerujemy warzywa, co jakiś czas trochę uciskając żeby się zmieściło więcej.

Jogurt mieszamy z majonezem i zgniecionym ząbkiem czosnku i sos gotowy ;)


Faszerujemy 2014!

3 komentarze:

  1. bardzo lubię faszerowane warzywa. ciekawy pomysł na pęczak :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miały być z ryżem ale nawinął się pęczak! pycha! ;)

      Usuń
  2. hehe :D miło słyszeć ;) cieszy mnie to bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń