Składniki:
- 400g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- szczypta soli
- 25g świeżych drożdży
- 180ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
- 4 duże łyżki nutelli
- 1 jajko + łyżka mleka
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami. Gotowy zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min aż podwoi swoją objętość. Następnie w dużej misce mieszamy mąkę, jajko, olej, cukier sól i dodajemy zaczyn.
Ciasto delikatnie wyrabiamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h aż wyrośnie.
Następnie ciasto należy rozwałkować na wielkość ok.
40x30cm. Smarujemy nutellą i zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku.
Chałkę przecinamy wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony ok 3 cm. Następnie zaplatamy warkocz. Kładziemy na blachę i przykrywamy ściereczką na 30 min żeby trochę urosło.
Kawałki bez nutelli smarujemy rozbełtanym z mlekiem jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170st C na około 25 min. - aż ciasto się ładnie zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz