środa, 11 listopada 2015

Chałka z nutellą



Dzisiaj coś cudownego czyli dzień wolnego w środku tygodnia ;) Korzystając więc z wolnego poranka w kuchni pachnie domową chałką z nutellą. Przepis jest a czasochłonny o tyle że trzeba czekać aż ciasto wyrośnie poza tym prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 400g mąki
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 180ml ciepłego mleka


Dodatkowo:

  • 4 duże łyżki nutelli
  • 1 jajko + łyżka mleka


Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami. Gotowy zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min aż podwoi swoją objętość. Następnie w dużej misce mieszamy mąkę, jajko, olej, cukier sól i dodajemy zaczyn.

Ciasto delikatnie wyrabiamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h aż wyrośnie.

Następnie ciasto należy rozwałkować na wielkość ok.
40x30cm. Smarujemy nutellą i zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku.

Chałkę przecinamy wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony ok 3 cm. Następnie zaplatamy warkocz. Kładziemy na blachę i przykrywamy ściereczką na 30 min żeby trochę urosło.

Kawałki bez nutelli smarujemy rozbełtanym z mlekiem jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170st C na około 25 min. - aż ciasto się ładnie zarumieni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz