Jabłka zawsze lubiłam i chyba nigdy nie przestanę. Puls jest taki że zawsze i w każdym sklepie można je dostać. Najlepsze prosto z sadu Babci ;) Dzisiaj polecam przepis na zwykły ale niezwykły jabłecznik z budyniem :)
Składniki na ciasto:
- 200g zimnego masła
- 450g mąki pszennej
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
Nadzienie:
- 2kg jabłek
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 750ml mleka
- 5-6 łyżek cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą kulę. Dzielimy ją na dwie części 2/3 i 1/3. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika.
W tym czasie ciasto się chłodzi a ja zabieram się na nadzienie.
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce na dużych oczkach.
Budynie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu - zmniejszamy jednak ilość mleka z 1l na 750ml.
Większą część ciasta rozwałkować i ułożyć na spód blachy wyłożony papierem do pieczenia.
Jabłka lekko odsączyć z soku. Ja lekko wyciskałam je w rękach przed nałożeniem.
Rozkładamy je równomiernie na cieście.
Wylewamy budyń. Na wierzch ścieramy 1/3 pozostałego ciasta.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na około 50-60 min, Ciasto z wierzchu powinno się ładnie zarumienić ;)
Posypujemy cukrem pudrem gdy wystygnie.
ale mi smaku zrobiłas tym zdjęciem
OdpowiedzUsuńto do roboty na jutro będzie jak znalazł :)
Usuńzjadłabym kawałeczek no ewentualnie całą blachę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)