Gdy szwagier zapytał mnie czy chcę zjeść mini kiwi z ich ogródka myślałam że żartuje :) po czym przyniósł całą garść pysznych zielonych małych kiwi :) myślałam że u nas nie da się tego wyhodować - a jednak!
Miałam upiec placek jogurtowy jednak w ostatniej chwili skusiłam się na tartę w formie mini. Z przepisu powstało 6 małych tart z kremem mascarpone. Ten został odchudzony bo zamiast śmietanki dodałam jogurt grecki. Jest mniej kaloryczny a tak samo smaczny.
Składniki:
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- 220g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem:
- 250g serka mascarpone
- 4 łyżki jogurtu greckiego gęstego
- 3-4 łyżki cukru pudru (zależy jak bardzo słodki chcecie krem)
Dodatkowo:
- mini kiwi (może być też zwykłe kiwi obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki)
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Po 30 min wyjmujemy i wykładamy nim tartaletki (średnica 8 cm). Wkładamy do piekarnika 200st C na około 150 min, Mają się ładnie zarumienić.
Mascarpone mieszamy z jogurtem i cukrem aż powstanie jednolity krem. Gdy tartaletki będą zimne nakładamy na nie krem dekorujemy plasterkami kiwi i gotowe ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz