Na specjalne życzenie mojego kochanego Męża powstał dzisiaj kopiec kreta. Bez żadnych gotowych paczek. Ciasto jest puszyste, ładnie się prezentuje. Czekolada, banany krem śmietankowy to musi być dobre! :)
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao ciemnego gorzkiego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200ml oleju rzepakowego
- 250ml mleka
Nadzienie:
- 4 banany
- sok z cytryny
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 300ml śmietanki słodkiej 30%
- 250g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Jajka ubijamy na puszystą pianę stopniowo dodając cukier.
Mąkę mieszamy z kakao i sodą.
Olej mieszamy z mlekiem.
Do ubitych jajek stopniowo dodajemy mokre i suche składniki cały czas miksując.
Ciasto wylewamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką. Pieczemy w 180st C ok. 50 min do suchego patyczka.
Gdy ciasto się ostudzi ścinamy wierzch, Następnie należy wydrążyć środek ale tak by spód został nienaruszony jak na zdjęciu.
Na spód układamy banany i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie zrobiły się czarne.
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier puder i mascarpone cały czas delikatnie miksując gdy składniki się połączą dodajemy potartą na małych oczkach tarki czekoladę (można ją drobno posiekać). Mieszamy łyżką z kremem.
Na banany nakładamy masę tak by powstał kształt kopca.
Krem pokrywamy pokruszonym ciastem lekko dociskając.
Schładzamy w lodówce i zajadamy!! :)
Uwielbiam to ciasto. Ale mi smaka narobiłaś.
OdpowiedzUsuń