piątek, 20 listopada 2015

Domowy kopiec kreta



Na specjalne życzenie mojego kochanego Męża powstał dzisiaj kopiec kreta. Bez żadnych gotowych paczek. Ciasto jest puszyste, ładnie się prezentuje. Czekolada, banany krem śmietankowy to musi być dobre! :)

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao ciemnego gorzkiego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200ml oleju rzepakowego
  • 250ml mleka


Nadzienie:

  • 4 banany
  • sok z cytryny
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 300ml śmietanki słodkiej 30%
  • 250g serka mascarpone 
  • 4 łyżki cukru pudru



Jajka ubijamy na puszystą pianę stopniowo dodając cukier.
Mąkę mieszamy z kakao i sodą.
Olej mieszamy z mlekiem.

Do ubitych jajek stopniowo dodajemy mokre i suche składniki cały czas miksując.

Ciasto wylewamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką. Pieczemy w 180st C ok. 50 min do suchego patyczka.

Gdy ciasto się ostudzi ścinamy wierzch, Następnie należy wydrążyć środek ale tak by spód został nienaruszony jak na zdjęciu.

Na spód układamy banany i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie zrobiły się czarne.
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier puder i mascarpone cały czas delikatnie miksując gdy składniki się połączą dodajemy potartą na małych oczkach tarki czekoladę (można ją drobno posiekać). Mieszamy łyżką z kremem.

Na banany nakładamy masę tak by powstał kształt kopca.

Krem pokrywamy pokruszonym ciastem lekko dociskając.

Schładzamy w lodówce i zajadamy!! :)











1 komentarz: