środa, 7 stycznia 2015

Bananowiec - lekkie warstwowe ciasto bananowe



Urodzinowi goście bardzo zadowoleni ;) Ciasto lekkie, idealne w połączeniu z nieco cięższym urodzinowym tortem. Warstwy z musu bananowego lekkiej pianki i galaretki tworzą smaczną całość. Bananowiec jest łatwy w przygotowaniu. Smaki galaretki można dowolnie zamieniać ;)

Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek 
  • 7 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa bananowa:
  • 4 banany
  • kostka masła
  • 3 żółtka
  • galaretka cytrynowa

Pianka:
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa

Wierzch:
  • 2 galaretka truskawkowe


Najlepiej zacząć od przygotowania galaretek. Cytrynową i agrestową rozpuszczamy w szklance wody - oczywiście każdą osobno. Należy je dokładnie wymieszać aby żelatyna się całkowicie rozpuściła.

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750 ml wody.

Teraz biszkopt białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy po jednej łyżce cukru.
Następnie po jednym żółtku nie przerywając miksowania.

Odkładamy mikser i drewnianą łyżką bardzo powoli i delikatnie mieszamy i dodajemy po łyżce mąki.
Na końcu proszek. Dokładnie wymieszane składniki wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą.

Pieczemy w temp 180st przez ok 15-20 min. Do suchego patyczka. 

Warstwa bananowa. Mikserem ubijamy masło i żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mus z bananów (banany należy wcześniej rozdrobnić blenderem). Na końcu dodajemy ostudzoną galaretkę. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki. Na jakieś 10-15 min.

Gdy mus zacznie tężeć wylewamy na ostudzony biszkopt.

3 białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Na końcu wolnym strumykiem wlewamy zimną galaretkę agrestową. Pianę wylewamy na mus bananowy. 

Kolejna warstwa gotowa :)

Gdy piana całkowicie stężeje wylewamy galaretką truskawkową. Ta musi być już lekko stężona.

Ciasto należy przechowywać w lodówce.






1 komentarz: